De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

de wijn uit deze film

Domaine Sauger Cheverny Blanc
12.95
Bestel nu

Introductie over Gamay

De Gamay is een blauw druivenras dat voor de productie van wijn wordt gebruikt. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat dit ras een kruising is van de Franse Pinot noir en de Oostenrijkse, inheemse druif Heunisch Weiss. De opbrengst per aangeplante hectare is vrij hoog en ligt veelal tussen de 100 en 200 hectoliter.

Geschiedenis

Al in de 14e eeuw is de Gamay als gecultiveerde variant bekend geworden vanuit het plaatsje Gamay, gelegen 10 kilometer ten zuidwesten van de stad Beaune. De Gamay betekende door de hoge opbrengsten een bedreiging voor de delicate en gevoelige Pinot noir. Om die reden, met als motivatie “schadelijk voor de gezondheid”, is de druif door hertog Filips de Stoute in 1395 uit Bourgondië verbannen.

Gebieden

Vooral de bekende Beaujolais uit de gelijknamige streek wordt van deze druif gemaakt. In de Bourgogne wordt de druif gebruikt voor de rode wijnen van de Mâconnais, waar ze soms ook vermengd wordt met de Pinot noir. De wijn uit dit mengsel heet dan Bourgogne Passetoutgrain. Rondom Tours, in de Loirevallei, kan er ook met succes wijn van gemaakt worden, zij het op kleine schaal. In andere Franse wijnbouwstreken kan zij meestal geen goede wijn voortbrengen.

In Zwitserland komt deze druif voor in de kantons Vaud, Valais en Genève en vormt daar samen met de Pinot noir de bekende rode wijn de “Dole”. Verder wordt de Gamay verbouwd in landen als Servië, Kosovo, Macedonië, Israël, Libanon en Turkije.

Kenmerken

De druif is een sterke groeier. Naarmate de wijnstok ouder wordt, worden de uitlopers steeds minder intensief geleid. Typisch voor de smaak van Gamay-wijnen is de uitgesproken fruitigheid, alsmede tonen van kersen en frambozen.

In de Beaujolais voelt de druif zich in haar element op het graniet en de zanderige bodem. Op zurige gronden kan de druif nog wijnen van betekenis maken. Juist daar wordt de natuurlijke hoge zuurgraad van de druif verzacht. Op alkalische gronden kan de druif alleen tot bijzondere wijn komen middels de macération carbonique. Zoals dat gaat bij Beaujolais Primeur.