De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

de wijn uit deze film

Les Jamelles Clair de Rosé
8.95
Bestel nu

Introductie tot de druivensoort Grenache!

Grenache noir is a variëteit van Spaanse origine (garnacha tinta), meer precies uit de regio van Aragon. In de middeleeuwen, werd met de uitbreiding van het spaanse koninkrijk deze druivenvariëteit ook in Frankrijk geïntroduceerd. Hierna werd het een van de meest gebruikte druivenrassen voor rode wijnen in deze regio.

Aroma’s

Het typische aroma van grenache noir is zoete, zwarte kers. Als aanvulling van deze verleidelijke geur vinden we ook toetsen van gedroogde vijg, tabak, mokka en witte peper terug. Bij deze krachtige aroma’s worden vaak ook toetsen van zoethout, teer, zwarte olijf en kreupelhout toegevoegd, vooral wanneer de opbrengsten laag worden gehouden.

Welk type wijn?

Grenache noir bezit een groot potentieel om suikers op te slaan, maar de kleur wordt snel minder intens wanneer de opbrengsten hoog zijn. Ze moeten dus laag gehouden worden. De zuren zijn meestal laag, maar de smeuïgheid daarentegen is opmerkelijk. Wijnen op basis van grenache noir zijn vol. De twee karaktertrekken van deze variëteit zijn kracht en body, met daarnaast ronde en versmolten tannines. Het alcoholpotentieel van grenache noir laat toe om er kwaliteitsvolle natuurlijk zoete wijnen van te maken, dit wanneer de opbrengsten laag worden gehouden en de kleur goed geconcentreerd is.

Aangeplante zones

Grenache noir is een mediterraan druivenras en in Frankrijk exclusief te vinden langsheen de mediterrane kust. Deze loopt van de Spaanse grens in het zuidwesten tot Fréjus in het zuidoosten, alsook in Corsica. Buiten het mediterraan klimaat is deze druif niet in staat om te rijpen. De productie van grenache noir stijgt constant, zij het iets minder snel de laatste tijd. Met 99.000 hectare in 2006 staat het in schril contrast met de amper 25.000 hectare van 1958.

Grenache noir is goed aangepast aan bodems die lichtzuur, warm, kiezelachtig of met keien zijn, een bodem die perfect het zonlicht weet te weerkaatsen, wat voor een lange en optimale rijping zorgt. Ondergronden met veel kalk en een lage pH zijn minder geschikt.

Rijping

Grenache noir bot relatief vroeg, amper zes dagen na chasselas, het ijkpunt, maar rijpt veel later. Grenache noir rijpt vier weken later dan chasselas, wat het een druivenras van de 4de periode maakt.

Kracht

Grenache noir, gekend voor de kracht van zijn grillige wijnstokken, is een krachtig druivenras dat rechtop groeit en probleemloos de hevige tramontane en mistral verdraagt, twee sterke winden uit de Franse mediterrane kuststreek. Grenache noir moet kort gesnoeid worden (gobelet of cordon) en geeft de beste resultaten bij lage opbrengsten, wat vaak het geval is in deze mediterrane regio door de natuurlijke droogte en arme ondergronden. Deze variëteit heeft een hoog potentieel om suikers op te slaan, maar zijn kleur vermindert snel wanneer de opbrengsten hoog zijn. De zuren zijn meestal laag. Het alcoholpotentieel van grenache noir laat toe er excellente natuurlijke zoete wijnen van te maken (vins doux naturels), maar enkel wanneer de druiven aangeplant staan op kwalitatieve terroirs en de opbrengsten goed onder controle gehouden worden