De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

de wijn uit deze film

Les Jamelles Merlot
8.95
Bestel nu

Herkomst en historie

Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is een van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek. Zowel in de Médoc, waar de cabernet sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel. Deze druivensoort wordt in de Côtes de Gascogne gebruikt voor rode wijn en rosé wijn.

De Smaak

Merlot houdt van een koeler klimaat dan cabernet en is een internationaal druivenras. Het is in geur en smaak vooral te herkennen aan rood fruit zoals: kersen, bessen en pruimen.  Doorgaans produceert hij een zachte rode wijn met een rijke textuur en een laag zuur en tannine gehalte. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de Cabernet Sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak. Het alcoholgehalte bedraagt 11-12%. De wijnen geuren naar rode vruchten (braam, kers en zwarte bes), specerijen (peper), pruimen, leer, rook en viooltjes. Over het algemeen zijn de cépagewijnen van Merlot relatief vroeg op dronk.

Geografische locaties

Buiten Frankrijk is Californië een belangrijke producent van Merlotwijn. Men kwam er in de jaren zeventig tot de ontdekking dat Merlot niet alleen goed functioneerde in een assemblage naar Frans model, maar ook op zichzelf, als cépage, een prima wijn kan voortbrengen. Verder wordt er merlotwijn geproduceerd in Italië (vooral in het noordoosten), Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Australië – waar het merlot-areaal de voorbije tien jaar is vernegenvoudigd – en Zuid-Amerika, met name in Chili.