De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Welkom bij De Witte Os Wijnacademie!

De wijnacademie van De Witte Os / De Jonge Os leert je alles over wijn! Expert Bas de Jong legt in korte en laagdrempelige video’s alle achtergronden van wijn uit zodat je op een toegankelijke manier je wijnervaring kan uitbreiden. De filmpjes zijn ingedeeld in vier categorieën: 1) Druiven, 2) Landen en regio’s, 3) Productie Proces, 4) Wijntermen. Een echte wijn komt pas tot leven als je weet wat je drinkt dus: prepare and enjoy!

Druiven

In het onderdeel druiven gaan we in op het hoofdbestandsdeel van wijn! Bas de Jong zal ingaan op verschillende type druiven. Hierbij gaat hij in op witte en rode druiven en wat hen beroemd of minder beroemd maakt druiven. De filmpjes hebben allen dezelfde structuur. Eerst zal ingegaan worden op de historie van de Wijn, wat maakt hem beroemd? Daarna zal ingegaan worden op de smaak en waar deze smaak vandaag komt. Deze “smaakinformatie” kan je later helpen om de wijn beter te kunnen herkennen! Als laatste zal ingegaan worden op de geografische locaties waar deze druif het beste tot groei komt.

Wijnlanden en regio’sDe Jonge Os Wijnacademie

In dit onderdeel gaan we in op de verschillende wijnlanden en regio’s waar wijn groeit. Hierbij komen zowel de “oude” wereld (traditionele wijnlanden in Europa) als de “nieuwe” wereld wijnlanden (zoals bijvoorbeeld Australie, Chili, Zuid Afrika) aan bod. Maar ook binnen een wijnland kan veel verschil zijn en zijn er regio’s die specifiek verantwoordelijk zijn voor een type product of wijnsoort. Voorbeelden hiervan zijn de Beaujolais en Champagne in Frankrijk, Californische Chardonnay of de wijnen uit de Bordeaux. Het bekijken van de filmpjes kan je helpen de bredere context van de wijn te leren kennen of helpen je aanstaande vakantie te plannen! Daarnaast weet je beter welke basisvoorwaarden (temperatuur, neerslag, hellingshoek, bodemsamenstelling) een druif nodig heeft om tot een bepaalde smaak te komen.

Productie Proces

Dit onderdeel van de wijnacademie is nog in ontwikkeling maar zal ingaan op de verschillende stappen in het productie proces. Het maken/brouwen van wijn is een stapsgewijs proces waarbij elke stap een invloed kan hebben op de uiteindelijke smaak en verschijning van de wijn. Het bekijken van de filmpjes zal je een beter inzicht geven hoe wijn wijn wordt! Daarnaast zal meer kennis het leuker maken om zelf een keer een wijngaard of productie bedrijf te bezoeken!

Wijntermen

Dit onderdeel van de wijnacademie is nog in ontwikkeling maar zal ingaan op de verschillende termen die gebruikt worden in de wijn. Sommige zullen de termen “rond”, “neus” en “boeket” zeker herkennen maar na de filmpjes zul je beter je beschrijving van een wijn op de juiste manier onder woorden kunnen brengen!