De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

de wijn uit deze film

Dom. Martinolles Pinot Noir
10.95
Bestel nu

Pinot Noir

‘Pinot Noir’ (Frans), ook wel Spätburgunder (Duits), is een blauw druivenras met een compacte tros en druiven met een dunne schil. Het is daarom over het algemeen een druif die moeilijk te cultiveren is, want ze is gevoelig voor rot en schimmelziekten. Daarnaast heeft de ‘Pinot Noir’ de neiging tot mutatie, waardoor er verschillende klonen ‘Pinot Noir’ zijn ontstaan.

Aanplant

De oorsprong van de ‘Pinot Noir’ ligt in de Côte de Nuits in Bourgondië, waar hij al tweeduizend jaar wordt geteeld. Buiten Bourgondië blijkt het niet altijd eenvoudig om dit ras te verbouwen waardoor hij een veel geringere verspreiding kent dan bijvoorbeeld de ‘Cabernet Sauvignon’. Toch planten steeds meer wijnstreken deze druivenstok aan.

In Frankrijk wordt deze druif het meest aangeplant. Bourgondië is nog steeds het belangrijkste gebied, maar in de Champagne is de druif meer aangeplant. In de Elzas levert de ‘Pinot Noir’ een cépagewijn. Ook in Duitsland doet de druif het goed. Daar beslaat de druif 11,1% (2012) van de aanplant en dat is 14,3% van de wereldwijde aanplant. In Zwitserland is het de meest aangeplante druif. Ook in Noord-Italië komt de druif veel voor.

Buiten Europa is de Verenigde Staten het belangrijkste gebied. Daar worden de kwalitatief de mooiste wijnen gemaakt in Oregon, maar in Californië is de grootste aanplant. Ook in Nieuw Zeeland is het de meest aangeplante blauwe druif.

Terroir

  • Klimaat: De druif rijpt tamelijk vroeg, met name in warme klimaten. Daarom gedijt de druif het best in streken met een getemperd klimaat, waar het groeiseizoen langer is en dus aromavorming in de vruchten wordt bevorderd.
  • Bodem: Haar favoriete grond is kalksteen, al dan niet vermengd met ijzerhoudende klei. Dit is het geval in Bourgondië. In de Ahr en de Rheingau doet ze het echter ook heel goed op een leisteenbodem.

Kenmerken

Rode wijnen van pinot noir hebben gewoonlijk niet zo’n heel donkere kleur, maar wel een aantrekkelijke geur. Ook kenmerkend is de fijne smaak die de wijn vanaf zijn jeugd al heel toegankelijk maakt. Ondanks die zachtheid en soepelheid kunnen de betere pinot noirs een lange flesrijping ondergaan. De druif wordt ook gebruikt voor mousserende wijn met als bekendste voorbeeld Champagne. Soms ook wel rosé.

Een bekende cuvée wijn – een wijn die gemaakt is van een mix van pinot- en gamaydruiven – is de bourgogne passetoutgrain.