De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Sauvignon Blanc

Introductie Sauvigon Blanc

Sauvignon is een Atlantisch druivenras dat oorspronkelijk uit West-Frankrijk komt. Niemand weet met zekerheid of het origineel aan de oevers van de Loire stond aangeplant of aan die van de Garonne. Wat we wel weten is dat het laat gekruist werd, ergens in de 18de eeuw, met cabernet franc. Deze kruising resulteerde in de vandaag wereldberoemde cabernet sauvignon.

Aroma’s

De karakteristieke aroma’s van sauvignon, die heel sterk in de wijn aanwezig zijn de eerste jaren, zijn sterk gelinkt aan de wijnstok en aan het terroir. Afhangend van het terroir, het wijnjaar en de groeicondities kunnen we nuances herkennen van brem, zwarte bessen in de knop of palmhout. Ook ruiken we frequent toetsen van citrus als citroen en pompelmoes alsook florale tonen van narcis of jasmijn. Soms geven wijnen afkomstig van kalkbodems heel minerale impressies weer, met onder meer vuursteen.

Welk type wijn?

Sauvignon blanc staat voor witte wijnen die heel elegant, levendig, evenwichtig en karakteristiek zijn, wijnen die jong moeten gedronken worden. Recente onderzoeken omtrent het aromatisch potentieel van sauvignon – door middel van macération carbonique – laat toe de meer vegetale tonen achterwege te laten, waardoor er een beter evenwicht wordt verkregen tussen knapperigheid, smeuïgheid en aromatische kracht. Laat geoogste druiven, met of zonder edelrot, kunnen ook gebruikt worden voor uitstekende zoete wijnen of likoreuze wijnen.

Aangeplante zones

Sauvignon is niet zo flexibel als we zouden denken. Het doet het duidelijk het beste in gematigde klimaten waar het de mooiste resultaten geeft. Vooraleer sauvignon de wereld veroverde, stond het aangeplant in de regio van de Loire. In het zuidwesten tot aan de vallei van de Tarn en in de regio tussen La Rochelle en Angoulême. Meer recent staat het ook aangeplant op grote schaal langsheen de zuidwestelijke kustregio tussen Nîmes en de Spaanse grens en zelfs in het zuidoosten tussen Avignon, Aix en Marseille. Het succes van Franse sauvignon in het buitenland zette wijnbouwers ertoe aan de productie op te drijven van 5500 hectare in 1958 tot 25.000 hectare in 2006.

Rijping

Sauvignon blanc is een relatief laat druivenras. Het bot zeven dagen na chasselas, het ijkpunt, en rijpt twee en een halve week later dan chasselas. Dit maakt het een druif uit de 2de periode.

Kracht

Sauvignon blanc is een heel krachtig druivenras en heeft de neiging tot een excessieve vegetatie. De kracht moet dus onder controle gehouden worden door de druivelaar aan te planten in weinig of middelmatig vruchtbare terroirs. Dit kan gedan worden door gebruik te maken van minder productieve onderstokken en door aangepast te snoeien. Dit is vaak heel ingrijpend moet gebeuren de eerste jaren. Een zorgvuldige leiding van de ranken zorgt voor een gunstig microklimaat waardoor de druiven excellent kunnen rijpen.

Favoriete bodem

Sauvignon is het druivenras bij uitstek dat van een kalkbodem houdt. Harde kalk, mergel of losser maritiem sedimentair gesteente doet het zeker even goed. De kwaliteit van sauvignon is gelinkt aan het terroir. De expressie gaat meer kruidig en floraal zijn op kiezelachtige terrassen en meer krachtig en rechtlijnig op diepere mergelondergronden.

Ideaal klimaat

Het beste klimaat voor sauvignon is zonder twijfel een klimaat dat een trage rijping toelaat. Zulke klimaten vinden we in koele regio’s, continentale zones zoals de Midden-Loire of streken met invloed van de Atlantische Oceaan zoals die vlakbij Aquitaine in het westen. Niettemin zijn de koelere en hoger gelegen streken tussen Nîmes en de Pyreneeën, diegene die verder verwijderd liggen van de Middellandse Zee, ook geschikt voor de productie van elegante en kwaliteitsvolle witte wijnen.

Gevoeligheid voor ziektes en plagen

Met zijn compacte trossen en relatief dunne druivenschil is sauvignon blanc uiterst gevoelig voor grijsrot. Het is ook gevoelig voor houtziekten en echte meeldauw (oïdium), terrwijl het weinig gevoelig is voor meeldauw (mildiou).

Carmenere

Groeigebied en smaakprofiel carmenere

Introductie tot de carménère

De Carménère is een van oorsprong blauwe Franse druivensoort. Heden ten dage komt het meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk. De druif kennen we het beste van rode Chileense wijnen en in mindere mate van de rode Bordeaux’. Door de Chilenen wordt de druif inmiddels beschouwd als een autochtoon druivenras en is één van de paradepaardjes van de Chileense wijnbouw.

Geschiedenis

De Carménère druif heeft een nogal bijzondere geschiedenis. Voordat de Phylloxera (druifluis) in de 20e eeuw keihard toesloeg in Europa, was de Carmenere één van de edele druiven die een belangrijke rol speelde in de rode Bordeaux wijnen. Omdat de Carmenere sowieso al gevoelig was voor allerlei ziektes werd hij hard geraakt door de druifluis en vervolgens de rug toegekeerd in de Bordeaux. Gelukkig werd de druif al voordat de druifluis toesloeg naar Chili geëxporteerd, echter in de veronderstelling dat het de populaire Merlot druif betrof!

Pas vele jaren later, eind vorige eeuw, kwam men erachter dat in verschillende Chileense wijngaarden tussen de veronderstelde Merlot wijnstokken ook anders uitziende wijnstokken stonden. Deze rijpten ook later dan de Merlots. De Chileense producenten wisten natuurlijk al jaren dat hun wijngaard niet voor 100% met Merlot druiven was aangeplant. Echter waren ze waren bang voor een schandaal. Aanvankelijk werd het bestaan van de Carmenere tussen de Merlot druiven stilgehouden, maar de Chilenen zagen ook interessante mogelijkheden.

Groei en smaakprofiel

De Carmenère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili. Vanwege z’n afgelegen ligging is daar geen gevaar voor de gevreesde phylloxera. Buiten Chili wordt de Carmenere nog steeds aangeplant in de Bordeaux alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Noord-Italië schijnt de Carmenere voor te komen, tussen de Merlot wijnstokken.

De Carmenère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst. Hij is gevoelig voor coulure, bloesemval die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. Hij geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nogeens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

Toepassing

In Chili worden van de Carmenere druif mono-cépage wijnen gemaakt. In de Bordeaux wordt hij veelal gebruikt als ondersteunende druif in een blend met bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.

Chardonnay

Groeilocaties en smaakprofiel van Chardonnay

Introductie tot Chardonnay

De Chardonnay is een druif die over de hele wereld voorkomt. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft en wordt veel voor de vinificatie van witte wijn gebruikt.

Eigenschappen

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan. Naast stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. De druif is verwant aan de Bourgogne- en Champagnedruif Pinot Blanc, maar heeft een heel andere smaak. In de Elzas wordt zij ook wel weisser klevner genoemd of – een beetje verwarrend – pinot blanc chardonnay.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als “Chardonnay” verkocht en er wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak. In de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

De druif kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als “vettig” en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

Franrijk

Chardonnay-wijnen uit de Bourgogne van Frankrijk zijn de meest beroemde. Niet dat elke witte Bourgogne van deze druif tot de beste gerekend kan worden. Echter ligt hier de bakermat van de grote wijnen die de Chardonnay-druif heeft voortgebracht. Bekende namen zijn: Chablis, Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Meursault en Santenay.

Ook in de Champagne-streek wordt deze druif veel aangeplant. Vanwege de voorliefde voor kalkhoudende bodems doet ze het daar goed. Zo ook in Aisne, Aube en Côte Sézanne. Eveneens op de Montagne de Reims kan men chardonnay vinden, vooral rond Trépail en Sillery.Wanneer er uitsluitend chardonnay wordt gebruikt voor de productie van champagne dan spreekt men van een ‘blanc de blancs’.

De meeste huizen gebruiken alleen de eerste persing, de cuvée van de Chardonnay. De tweede persing of taille van de Pinot Noir en Pinot Meunier bevat minder zuren en meer van de in champagne niet gewenste tannine en wordt wel verkocht of geruild. Het vindt zijn weg naar de minder goede champagnekelders en wordt gebruikt voor ratafia, marc de champagne of azijn. De taille van de chardonnay is soms wél goed bruikbaar omdat deze rijker aan suikers is en minder zuur is dan de cuvée van deze druiven. Het huis Louis Roederer gebruikt bij de assemblage van champagne ook de taille van de Chardonnay, andere huizen doen dat niet. Charles Heidsieck en De Venoge zijn gestopt met het gebruiken van de taille. Crémants uit deze regio worden ook veel van deze druif gemaakt.

Andere landen

In landen en staten als Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili doet de druif het erg goed. Heel veel meer landen verbouwen deze druif. Hetzij als druif voor “zuivere chardonnays”, hetzij om te mengen met andere druivensoorten.

Tempranillo

Tempranillo

De tempranillo is een blauwe druivensoort die behoort tot de edele druivenrassen van de vitis vinifera die bedoeld zijn om wijn van te maken.

Kenmerken

De druif heeft een dikke schil en groeit het best op hoger gelegen gronden, maar kan ook tegen een warm klimaat. Om veel zuur, aroma’s en elegantie te krijgen, is een koeler klimaat nodig. Maar om de hoge suikergehaltes en dikke schil te krijgen voor de intense kleur, is warmte nodig. In het binnenland van Spanje op hoger gelegen vlaktes, zijn de dagen warm en koelt het ‘s nachts voldoende af. Hier gedijt de tempranillo het best, met als toonvoorbeeld de Ribera del Duero.

Als hij op zichzelf wordt gevinifieerd geeft hij schitterende jovenes, met aardbei-framboos in de neus en heerlijk zomerfruit op het gehemelte. Hij heeft het echter altijd het mooist gedaan in de grote rioja’s, waar hij meestal gebruikt wordt in een verhouding van 70 procent, samen met garnacha, graciano en mazuelo. De wijn die hier het resultaat van is, zal in de beste jaren op dronk komen tot een rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Toch geeft tempranillo mooie, kruidige crianza’s, en in Ribera del Duero ook in een goed jaar een enkele reserva. In Navarra, Toro en Catalunya zijn nieuwe aanplanten die spectaculaire blends van tempranillo en cabernet sauvignon opleveren.

Gebruik

De tempranillo druif heeft veel aroma en wordt daarom veel gebruikt in assemblages. De rioja wijnen zijn blends van tempranillo met ondersteunende druiven als grenache en carignan (in Rioja mazuelo genoemd). Door de grotere hoogte in de Ribera del Duero kunnen hier cépage wijnen worden gemaakt. In Toro heerst over het algemeen een hogere temperatuur en daardoor is hier een kloon ontstaan, de tinta de Toro, die tegen hogere temperaturen kan.

Gebieden

Om tot volledige rijkdom te komen heeft de druif een warm klimaat nodig. Vooral in Spanje op het warme massiefplat is de druif de basis voor wijnen van hoge kwaliteit. Het is de druif voor de beroemdste wijnstreken in Spanje, de Ribera del Duero, Rioja. Ook in Navarra en Penedès, twee Noord-Spaanse wijnstreken, speelt de tempranillo een grote rol. Daarnaast komen we een grote hoeveelheid van de druif nog tegen in de Languedoc-Roussillon.