De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Sail the bay of …….

de wijn uit deze film

Cloud Break Chardonnay
11.95
Bestel nu

Introductie tot Chardonnay

De Chardonnay is een druif die over de hele wereld voorkomt. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft en wordt veel voor de vinificatie van witte wijn gebruikt.

Eigenschappen

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou en tegen warmte kan. Naast stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. De druif is verwant aan de Bourgogne- en Champagnedruif Pinot Blanc, maar heeft een heel andere smaak. In de Elzas wordt zij ook wel weisser klevner genoemd of – een beetje verwarrend – pinot blanc chardonnay.

De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als “Chardonnay” verkocht en er wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.

In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak. In de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.

De druif kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte Chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als “vettig” en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

Franrijk

Chardonnay-wijnen uit de Bourgogne van Frankrijk zijn de meest beroemde. Niet dat elke witte Bourgogne van deze druif tot de beste gerekend kan worden. Echter ligt hier de bakermat van de grote wijnen die de Chardonnay-druif heeft voortgebracht. Bekende namen zijn: Chablis, Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Meursault en Santenay.

Ook in de Champagne-streek wordt deze druif veel aangeplant. Vanwege de voorliefde voor kalkhoudende bodems doet ze het daar goed. Zo ook in Aisne, Aube en Côte Sézanne. Eveneens op de Montagne de Reims kan men chardonnay vinden, vooral rond Trépail en Sillery.Wanneer er uitsluitend chardonnay wordt gebruikt voor de productie van champagne dan spreekt men van een ‘blanc de blancs’.

De meeste huizen gebruiken alleen de eerste persing, de cuvée van de Chardonnay. De tweede persing of taille van de Pinot Noir en Pinot Meunier bevat minder zuren en meer van de in champagne niet gewenste tannine en wordt wel verkocht of geruild. Het vindt zijn weg naar de minder goede champagnekelders en wordt gebruikt voor ratafia, marc de champagne of azijn. De taille van de chardonnay is soms wél goed bruikbaar omdat deze rijker aan suikers is en minder zuur is dan de cuvée van deze druiven. Het huis Louis Roederer gebruikt bij de assemblage van champagne ook de taille van de Chardonnay, andere huizen doen dat niet. Charles Heidsieck en De Venoge zijn gestopt met het gebruiken van de taille. Crémants uit deze regio worden ook veel van deze druif gemaakt.

Andere landen

In landen en staten als Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili doet de druif het erg goed. Heel veel meer landen verbouwen deze druif. Hetzij als druif voor “zuivere chardonnays”, hetzij om te mengen met andere druivensoorten.