De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

de wijn uit deze film

Les Jamelles Chardonnay
8.95
Bestel nu

Over wijnland Frankrijk!

Frankrijk is zowel qua volume als qua omzet een van de grootste producenten van wijn in de wereld. Concurrentie in volume en omzet heeft Frankrijk voornamelijk van Italië. Spanje, een ander land dat tot de oude wereld behoort op wijngebied, is een concurrent wanneer het gaat om beplante hectares met wijnstokken.

Geschiedenis

De Grieken, de Romeinen, de monniken, de Engelsen en de Nederlanders, allemaal hebben ze sinds de 6e eeuw voor Christus bijgedragen aan de ontwikkeling van wijnbouw in Frankrijk. Een forse negatieve onderbreking van de florerende wijnbouwontwikkeling was de druifluisepidemie in de negentiende eeuw. Niet alleen Franse maar ook veel andere Europese wijngebieden werden hierdoor vernietigd, waardoor veel wijnbouwers emigreerden naar Zuid-Amerika en Australië om daar opnieuw te beginnen. Uiteindelijk werd de Franse wijnbouw gered door enting van nieuwe wijnstokken op Amerikaanse onderstammen.

In al die jaren is er heel veel veranderd en verbeterd in de wijngaarden en wijnkelders; wat hetzelfde is gebleven is de enorme diversiteit van klimaat, bodemsamenstelling en ligging van de wijngebieden in Frankrijk. Dit, in combinatie met grote investeringen in modernisering, maakt dat Frankrijk nog steeds een van de meest toonaangevende wijnlanden ter wereld is en een inspiratie voor vele wijnmakers.

Franse wijnweetjes

De Franse regelgeving voor wijn is in de loop der jaren ook behoorlijk veranderd en nog steeds heel strikt. Alle oogstdata worden geregistreerd per regio en er zijn vaste opbrengsten per hectare. Er is een classificatiesysteem om kwaliteit, herkomst en traditionele productiemethode te beschermen (AOC, VDQS, Vin de table, Vin de pays). Steeds meer wijnhuizen in Frankrijk schakelen over op biologische wijnbouw.

Na Spanje heeft Frankrijk het grootste oppervlak aan wijngaarden en Frankrijk strijdt jaarlijks met Italië om de titel grootste wijnproducent.

Ontwikkel je binnen wijnland Frankrijk!

Benieuwd waar Bas de Jong je nog meer over kan vertellen? Verdiep je verder in de Franse tutorials:

  • Bordeaux: Misschien wel de beroemste wijnstreek ter wereld tussen de Garonne, Dordogne en de Gironde!
  • Champagne: de streek in Noord-Frankrijk bekend om zijn mousserende wijn Champagne!
  • Bourgogne: wereldberoemd om de duurste varianten Pinot-noit en Chardonnay, komende van de wijngaarden op de westelijke oevers van de Saône
  • Elzas: De meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, vooral bekend van stille witte wijn.
  • Beaujolais: Wijnstreek in het westen van Frankrijk, vooral bekend van de Beaujolais Nouveau!
  • Lyon en Côtes du Rhône: De oudste wijnstreek van Frankrijk langs de overs van de Rhône.

 

Frankrijk from Letty de Jong on Vimeo.