De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

de wijn uit deze film

Lorenz Riesling Brückes
13.95
Bestel nu

Introductie tot de Elzas

De Elzas (Alsace) is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse. Hogerop bevinden zich nog twee kleinere deelgebieden.

De noordelijke wijngaarden van de Elzas vormen vanaf Ammerschwihr (vlak bij Colmar) tot Wissembourg als uiterst noordelijk punt een verbrokkeld gebied. De zuidelijke wijngaarden van de Elzas liggen tussen Colmar en Mulhouse. In Colmar wordt jaarlijks een wijnkoningin gekozen omdat dit is een manier om de consument over de wijn van de streek te informeren.

In de Elzas worden vooral stille witte wijnen gemaakt. Hoewel het percentage mousserende wijn, de zogenaamde Crémant d’ Alsace, gestaag toeneemt. Stille witte wijn betekent dat vaak een goedkope wijn betreft waar later koolzuur aan toegevoegd is. Er wordt ook een klein percentage rode wijn geproduceerd. Met uitzondering van de Crémant worden elzaswijnen altijd verkocht in een fles van het type ‘Rijnwijn’, de ‘flûte d’Alsace’ omdat dit type fles is wettelijk voorgeschreven.

Terroir

De wijnstreek ligt in de twee Franse departementen Bas-Rhin en Haut-Rhin. Het totale wijnbouwareaal is zo’n 15.500 hectare groot waarvan ongeveer 60% in het zuidelijker gelegen Haut-Rhin en de rest in Bas-Rhin.

  • Bodem: De Elzas kent een enorme variatie aan bodemtypes die om de paar kilometer kunnen wisselen. Je treft er zowel kalk, leisteen, mergel, graniet als vulkaanbodem.
  • Klimaat: Het gebied wordt door de Vogezen beschut tegen neerslag en koelte uit het noorden en westen. Het is er daarom relatief, gezien de noordelijke ligging, warm en droog.

Elzasser Druiven

De wijnen van de Elzas zijn veelal monocépagewijnen. Ze worden van één druivenras gemaakt en worden niet, zoals elders in Frankrijk, benoemd naar de naam van de regio of het dorp waarin de productie plaatsvindt. Wijn in de Elzas worden naar de naam van het gebruikte druivenras.

Gewurztraminer, Riesling, Pinot gris en de Muscat zijn de zogenaamde edele druivenrassen van de Elzas. Alleen deze druiven zijn toegestaan voor de Alsace Grand Cru Appelation d’Origine Contrôlée. Echter is in 2015 is een aanvraag gedaan om de Pinot Noir hier aan toe te voegen. De belangrijkste zeven druivenrassen van de Elzas zijn in volgorde van meest aangeplant: 1)Riesling, 2) Pinot blanc, 3) Gewurztraminer (Traminer Rose), 4)Pinot gris, 5) Sylvaner, 6) Pinot Noir en 7) Muscat.