De Witte O gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Witte Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

De Jonge Os Wijnacademie: wijnterminologie

De algemeen gebruikte wijntermen zijn onderdeel van de vaktermen binnen de oenologie. Oenologie is een universitaire wetenschap en mag dus niet verward worden met vinologie. Hieronder een korte introductie over Oenologie, Vinologie en een link naar een overzicht van de trefwoorden.

Over Oenologie

Oenologie (van het Griekse woord voor wijn: οἶνος, oinos) is een wijnbouwtechnische wetenschap. Een oenoloog houdt zich bezig met de biochemische aspecten van wijnbereiding. Het telen van druiven en de vinificatie van wijn zijn daar een onderdeel van. Daarnaast kan hij producenten ook adviseren over bewaren, verhandelen, waarde bepalen en classificeren.

Aan de universiteit van Bordeaux is er een faculteit van oenologie. Ook kun je aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika terecht. Ook in Australië, op The University of Adelaide en in Zuid-Amerika wordt dit vak op universiteiten onderwezen

Over Vinologie

Een vinoloog is iemand die veel kennis van wijn heeft. Het woord is afgeleid van ‘vinum’, het Latijnse woord voor wijn, maar dan met een Griekse vervoeging -loog.

Anders dan een wijnliefhebber heeft een vinoloog een studie naar wijn bij de Wijnacademie gedaan. Kandidaten die het diploma gehaald hebben mogen de beschermde titel ‘Vinoloog van de Wijnacademie ®’ voeren. Er is tevens een register waarin alle geregistreerde vinologen vermeld staan. Een Register Vinoloog van de Wijnacademie mag de letter RV achter zijn naam voeren.

Start dus zelf als een vinoloog met de Jonge Os wijninstructies!