De Jonge Os gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken.

De Jonge Os verkoopt geen alcohol als je jonger bent dan 18 jaar, omdat dit schadelijk is voor je gezondheid en wettelijk verboden is. Wij willen als wijnspecialist bijdragen aan verantwoord alcoholgebruik.

Door aan te geven dat je 18 jaar of ouder bent en verder gebruik te maken van deze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies.

Bonobo onder de druiven!

de wijn uit deze film

Terrapura Carmenere Single Vineyard
8.95
Terrapura Carmenere Single Vineyard
Bestel nu

Introductie tot de carménère

De Carménère is een van oorsprong blauwe Franse druivensoort. Heden ten dage komt het meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk. De druif kennen we het beste van rode Chileense wijnen en in mindere mate van de rode Bordeaux’. Door de Chilenen wordt de druif inmiddels beschouwd als een autochtoon druivenras en is één van de paradepaardjes van de Chileense wijnbouw.

Geschiedenis

De Carménère druif heeft een nogal bijzondere geschiedenis. Voordat de Phylloxera (druifluis) in de 20e eeuw keihard toesloeg in Europa, was de Carmenere één van de edele druiven die een belangrijke rol speelde in de rode Bordeaux wijnen. Omdat de Carmenere sowieso al gevoelig was voor allerlei ziektes werd hij hard geraakt door de druifluis en vervolgens de rug toegekeerd in de Bordeaux. Gelukkig werd de druif al voordat de druifluis toesloeg naar Chili geëxporteerd, echter in de veronderstelling dat het de populaire Merlot druif betrof!

Pas vele jaren later, eind vorige eeuw, kwam men erachter dat in verschillende Chileense wijngaarden tussen de veronderstelde Merlot wijnstokken ook anders uitziende wijnstokken stonden. Deze rijpten ook later dan de Merlots. De Chileense producenten wisten natuurlijk al jaren dat hun wijngaard niet voor 100% met Merlot druiven was aangeplant. Echter waren ze waren bang voor een schandaal. Aanvankelijk werd het bestaan van de Carmenere tussen de Merlot druiven stilgehouden, maar de Chilenen zagen ook interessante mogelijkheden.

Groei en smaakprofiel

De Carmenère gedijt net als vele andere druiven uitstekend in het voorspelbare klimaat van Chili. Vanwege z’n afgelegen ligging is daar geen gevaar voor de gevreesde phylloxera. Buiten Chili wordt de Carmenere nog steeds aangeplant in de Bordeaux alsmede in Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook in Noord-Italië schijnt de Carmenere voor te komen, tussen de Merlot wijnstokken.

De Carmenère is een laat rijpende druif met een relatief lage opbrengst. Hij is gevoelig voor coulure, bloesemval die uiteindelijk leidt tot geen of misvormde druiven. Hij geeft donker gekleurde wijnen met een aroma van zwarte bes, kers, pruim, viooltjes, roos en tabak. Bij de wat rijpere wijnen kan daar nog chocolade bijkomen. Bij houtrijping, dat veelvuldig wordt toegepast, kunnen daar ook nogeens koffie, peper, zoethout, kruidnagel en cederhout bij komen. De smaak is samen te vatten als fruitig en kruidig/peperig, aangevuld met koffie en chocolade, en toch zacht en rond.

Toepassing

In Chili worden van de Carmenere druif mono-cépage wijnen gemaakt. In de Bordeaux wordt hij veelal gebruikt als ondersteunende druif in een blend met bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.